Protez Diş

Protez Diş

Protez Diş

Protetik Diş Tedavisi

Bozulan, eksilen, kaybolan işlev, estetik, rahatlık ve sağlığı yeniden kazandırmak amacıyla, dişlerin eksilen kısımları veya bir ya da daha fazla eksik dişi ve ilgili eksik dokular uygun maddelerle doldurulur.
Diş protezleri temel olarak sabit protezler ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılır.

Hareketli Protezler

Hasta tarafından takıp çıkartılabilen ve eksik dişlerin yerini tutan aparey olarak düşünebiliriz. Yeni yapılmış bir hareketli proteze alışmak biraz zaman alabilir. Ağız dokularının yani yanak, dudak ve dil kaslarının yeni proteze uyum sağlaması biraz zaman alabilir.
Bu süreçte yemekleri küçük lokmalar halinde ağza almak, iki taraflı çiğneme yapmak gerekir. Protezi devamlı ağızda tutmamak gerekir. Geceleri çıkarıp temizleyerek ıslak bir kâğıt havluya sarmak veya içi dolu bir kaba koymak gerekmektedir. Böylece ağızdaki yumuşak dokular dinlenir, mantar ve bakterilerden kaynaklı enfeksiyonların önüne geçilmiş olur.

Total (Tam) Protez

Ağızda dayanak olarak alınacak hiç dişi kalmamışsa, kuvvet iletimi, destek ve tutuculuk protezin doku yüzeyine oturmasıyla sağlanır. Tamamen doku destekli protetik uygulamalar total protez diye adlandırılır. Bu protez türü damak protezi olarak da bilinir.

Sabit Protezler

Sabit protezler; doğal dişler, diş kökleri veya dental implantlar üzerine hekim tarafından yapıştırılan, hasta tarafından çıkarılmayan protezlerdir. Bir diş veya dişlerde madde kaybı dolgu ve benzeri tedavilerle yetersiz sonuç vereceği zaman dişlere sabit protezler dediğimiz bir veya birkaç dişi birden içeren, tek veya köprü şeklinde uygulanabilen protezler yapılır. Köprü şeklinde olan protezlerde önde ve arkada dayanak olmak üzere birer diş bulunur. Bu tip protezler bir yapıştırma materyali ile dişlere yapıştığından, hasta tarafından çıkartılamaz. Zaman içerisinde yapıştırıcılar tükürük veya yenilen içilen besinlerle eriyebilir. Bu tip protezlerin birkaç yıl ara ile sökülüp yeniden yapıştırılması protezin ömrünü uzatabilir.

All-On-4 Uygulaması

All-On-4 tekniği ile dişsiz hastalarda bir çenede sadece 4 implant ile tüm ark dişlerini içeren protezler yapılabilmektedir.
Özel açılama tekniği ile yapılan İmplant cerrahisi ile tam dişsiz hastalarda aynı gün protezler sabit olarak takılmakta ve hastalar bu tedavi sonrasında dişsiz yada hareketli protezler ile bekleme dönemi geçirmemektedir.

4’lü İmplant Tedavisinin Avantajları

  • Tek bir cerrahi işlem ile dental implantların ve aynı gün geçici sabit protezin yapılabilmesi, (özel durumlar hariç)
  • Dişlerin çekildiği gün implantların yerleştirilip geçici sabit protezin yapılabilmesi,
  • Aynı seansta sabit geçici protez ile hastanın hem çiğneme fonksiyonuna, hem estetik bir görünüme hem de konfora kavuşabilme imkanı,
  • Kişiye özel planlanabilen gülüş tasarımı ve estetiği,
    Hareketli protez kullanamayan ya da bulantı refleksi olan hastalarda rahatlıkla kullanılabilmesi,
    Dental implantların iyileşme süreci boyunca sabit bir protez kullanılabilmesi,
  • Uzun dönemli takiplerde yüksek başarı oranına sahip olması.